
Water wordt het nieuwe goud
Dat we voorzichtig moeten omspringen met ons waterverbruik is al lang een evidentie en zal alleen maar nog maar belangrijker worden.
Gelukkig zien we in Vlaanderen een positieve tendens. Waar we in de jaren 90 per persoon nog 121l verbruikten is dat nu gedaald naar 93l per dag per persoon.
3 kleine tips : een bad verbruikt 2x zoveel water dan een douche en een WC doorspoelen met afvalwater of badwater lukt ook. Weet ook dat het niveau van een WC spoelbak wat lager instellen een aanzienlijke besparing betekent.
Even kijken waar ons verbruik zoal naar toe gaat:

Grootsteden zijn grootverbruikers en zijn grootvervuilers
Volgende tabel geeft aan welke wereldsteden de grootste energie en vervuil slokoppen zijn en bij uitbreiding de grootste vervuilers. Het is duidelijk dat bij verre de Amerikaanse steden de spits afbijten van deze twijfelachtige rangschikking.
2/7/2022

Hoe zit dat nu met die koolstofdioxide
Wie en wat is nu verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot anno 2022
1. Per industrie
2. Per persoon per land 3. Per transportmiddel
18/6/22

Hoe snel maakt onze aarde olie aan? Hoe snel kan de mens dat?
Olie wordt gevonden waar gedurende miljoenen tot miljarden jaren grote hoeveelheden organisch materiaal is begraven, zoals bijvoorbeeld onder de oceaanbodem. We weten ondertussen dat deze oliereserves op een dag uitgeput kunnen raken. Maar hoe lang duurt het om het opnieuw aan te maken en kan het proces worden versneld?
Olievorming vereist organisch materiaal, vaak dode algen of bacteriën, die zijn blootgesteld aan hoge temperaturen en drukken. Typisch vindt dit process plaats 1 tot 5 km onder de grond, waar de temperaturen 40 tot 90°C zijn. Bij nog hogere temperaturen wordt aardgas gevormd. Bij voorkeur is de organische substantie begraven onder klei-, grind- of zandlagen.
In uitzonderlijke gevallen neemt de natuur echter een short cut. Dit gebeurde met de overblijfselen van de ontplofte Uzon vulkaan in het oosten van het Russische schiereiland Kamtsjatka waar zich veel warmtebronnen bevinden. Geologen hebben daar olie gevonden die zich in slechts 50 jaar gevormd heeft.
Dit heeft wetenschappers er toe aangezet deze processen in labo's te simuleren. Ze ontwikkelden een methode die bekend staat als HTL, of hydrothermale liquefactie. Vochtig organisch materiaal wordt door de juiste combinatie van warmte en druk na een paar minuten afgebroken in kleine complexe organische molecuulketens. Na en nabehandeling met waterstof en water bekomt men een natuurlijke ruwe olie die kan gedistilleerd worden tot vliegtuigbrandstof (kerosine) en benzine.
Omdat afvalmateriaal wordt gebruikt als basis van het HTL process kan de resulterende brandstof tevens koolstofneutraal zijn.
15/4/22




Hoe stoppen we de opwarming van de aarde?
De CO2 uitstoot zorgt ervoor dat onze aarde dramatisch snel opwarmt. Zozeer zelfs dat men aan dit tempo in 2100 in onze contreien temperaturen van 56°C zal meten. Onze politiekers streven ernaar de tegen 2050 de overtollige CO2 uitstoot naar 0 te brengen. Daar lachen we allemaal wel even mee. Wij zullen het niet meer meemaken... maar onze kleinkinderen...
Even wat duiding : De ultieme bron van de warmte is de zon die de dagzijde van de planeet baadt in een constante stroom van infraroodstraling. Ongeveer 30% hiervan wordt normaliter door de atmosfeer teruggekaatst in de ruimte. CO2 zorgt er echter voor dat die terugkaats balans ernstig wordt verstoord.
Wetenschappers van Harvard denken er zoals ik over dat CO2 reduceren niet genoeg gaat lukken in een wereld waar het ieder (land) voor zich is. China voorop.
Daarom zijn ze zinnens in een missie met een ballon op grote hoogte op controversiële wijze de wereldwijde temperaturen te verlagen door een injectie van aerosolen in de atmosfeer en zo de temperaturen te verlagen.
Het idee komt van de vulkaanuitbarstingen. Bijvoorbeeld de uitbarsting van de berg Pinatubo in de Filipijnen in juni 1991 deed de gemiddelde temperatuur op het noordelijk halfrond dalen met meer dan een 0,5°C over 15 maanden. Deze plotselinge, dramatische daling was het gevolg van de stoffen die de atmosfeer werden ingestuwd door de vulkaan en voor een betere weerkaatsing van de infrarood straling zorgde.
Dit fenomeen wil men tegen het einde van 2021 artificieel nabootsen door aerosolen in de stratosfeer te injecteren en zo de weerkaatsing te bevorderen en de opwarming tegen te gaan.
Het project noemt SCoPEx (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment), kost 3M$, de injectie wordt op 20Km hoogte uitgevoerd en geeft een aerosol pluim van 1 Km2, dus met 1x komen we er niet.....
Ik ben alvast een fan en gok hier liever op dan op het feit dat we de CO2 uitstoot normen gaan halen.
5/4/21
Maak jouw eigen website met JouwWeb